Logga in:

Om du vill bli tryggare i lite mer avancerade förhållanden är detta nivån för dig.

British Canoeing Sea Kayak Award - fortsättningskurs

Sea Kayak Award är en officiell utmärkelse som visar att du nått en viss nivå inom havskajakpaddling.

Detta är utmärkelsen som fram till 2018 hette British Canoeing 3 Star Sea.

Om du vill lära dig mer efter vår grundkurs är detta rätt nivå för dig. Vi håller heldagsträningar för att hjälpa dig få färdigheterna och om du vill även utmärkelsen. Det är många färdigheter som skall på plats. Resan mot SKA är lång och kul. På denna nivå är det löpande bedömning och när vi har sett tillräckligt mycket av dig för att kunna avgöra din kompetens åker du hem med bärgat British Canoeing Sea Kayak Award.

British Canoeing Sea Kayak Award - fortsättningskurs

För närvarande finns inga upplagda aktiviteter i denna kategori. Föreslå gärna ett datum som passar dig på info@escapeoutdoors.se så är chansen god att vi väljer just den dagen när vi lägger ut tillfällen.

Minsta antal deltagare för denna kurs är av praktiska skäl tre. Om det nära kursstart endast är du eller en till som är anmälda kommer vi att erbjuda dig andra tillfällen. Om inget av dessa passar dig får du kursavgiften i retur. Övriga bokningsregler finns på sidan där du bokar din kurs.

Vad innebär Sea Kayak Award?

Målet med Sea Kayak Award är att du skall kunna agera som en kompetent del av en grupp i förhållanden upp till Sea State 3. Detta innebär att du fortfarande skall kunna rolla, rädda, bogsera och navigera trots att det är sjögång. Du skall med andra ord kunna utföra momenten i sitt sammanhang där de behövs.

Titta på filmklippet nedan. Du behöver vara bekväm i det som heter "Sea State 3"(se 10 min in i filmen). Våghöjden är ca 1,2m. På denna nivå vill vi även hitta förhållanden där man vid något enstaka tillfälle behöver tex ett lågt stöd.

Om du någon gång har provat att fota eller filma den sjögång du paddlar i har du säkert upptäckt att det är lätt att bli lite besviken på resultatet. Det är inte lätt att översätta det man ser på filmen till verkligheten. En bedövande majoritet av kajakpaddlare i Sverige har aldrig paddlat i Sea State 4 och relativt få även i Sea Stat 3.

För de flesta blir vågorna "jättestora" långt innan de blir en halvmeter. Det finns inte heller någon direkt koppling till teknisk svårighetsgrad och Sea State 4 är psykiskt pressande men inte speciellt tekniskt svårt. Det handlar om tillvänjning under trygga omständigheter. Detta kan vi hjälap till med.

Varför sikta mot att ta Sea Kayak Award?

Med relevanta färdigheter kan du bli en stark del av gruppen på turer som är lite mer krävande. En grupp med paddlare som har kunskap och färdigheter att lösa uppgifter tillsammans har möjlighet att uppleva exponerade, vackra och utmanande paddelvatten med ett minimum av risk. Känslan över att vara en del i ett bra "team" där alla har möjlighet att bidra är fantastisk.

Filmklippet nedan är från en tur till Pater Noster. Detta är ett exempel på en fantastisk tur som kräver en färighetsnivå motsvarande Sea Kayak Award för att kunna genomföras på ett försvarbart sätt. Vattnet är kallt och man är långt från land. Minsta väderomslag eller försening påvekar turens karraktär enormt.

Läs mer

Anmälan

Om du vill anmäla ditt intresse för att ta Sea Kayak Award eller har frågor, kontakta oss på info@escapeoutdoors.se.

Kursens innehåll och svårighetsgrad motsvarar eller överstiger:

  • EPP nivå BLÅ
  • British Canoeing 3 Star Sea
  • ISKGA fundamentals 2
British Canoeing Personal Performance Award Logo