Logga in:

Mareld är notoriskt svårt att fånga på bild. Inget slår det i alla fall live.

Mareld är ljus från dinoflagellater som lyser upp när det påverkas av en plötslig rörelse, till exempel en vattendroppe, en fisk som simmar, eller, till vår glädje, en paddel eller hand som rör sig i vattnet.

Mareldstur

Paddla i mörker - är inte det läskigt? Nej då inte alls. Efter en kort stund i mörkret skärps synen och dina övriga sinnen. Är det inte kallt då? Precis som all annan uteaktivitet så handlar det om rätt utrustning.

Torrdräktshyra ingår under de tider på året då vattentemperaturen kräver detta och går annars alltid att hyra till på våra turer. Klä dig någorlunda varmt innanför denna så kommer du att trivas på turen oavsett temperatur. Under hösten innan teperaturen i havet blir kallt på riktigt använder vi ibland våtdräkt istället.

Turen är 3 timmar och priset är 995.- per person.

Mareldspaddling kräver mörker

För att kunna se mareld behöver det vara nästan helt mörkt. Det gör att vi inte genomför dessa turer under sommaren då det helt enkelt är för ljust även på natten.

Höstens mareldsturer börjar publiceras runt vecka 38 och då med starttider kl 19, ungefär vid solens nedgång. Sedan tidiglägger vi turstarten genom att följa solens nedgång tills vi kommer till kl 17.

Aktiviteten är väderberoende!

För att aktiviteten skall bli lyckad behöver det vara ganska bra väder. Vi har lång erfarenhet av dessa turer och vet i vilka förhållanden turen går att genomföra på ett bra sätt. Ofta vet vi dock inte förrän runt lunch samma dag om vi kommer att kunna genomföra turen eller inte. För att du som deltagare skall ha en chans att vara med på turen behöver både vädret vara ok och du behöver också ha möjlighet att komma.

Du behöver alltså boka dig på turen och sedan hoppas på bra väder. Vi ställer in turen så tidigt vi kan men under vissa perioder finns tillförlitlig prognos väldigt sent.

Ser vi att en tur inte har någon bokad när dagen närmar sig brukar vi ta bort den. Därför går det inte att vänta in i det sista innan man bokar sig.

Blir turen inställd får du möjlighet att boka dig på ett annat tillfälle, direkt eller avvakta tills ett datum publiceras som passar dig. Har du avbokningsskydd så har du möjlighet att få avgiften returnerad.

Vi som guidar turerna har så klart helt vanliga hektiska liv och saker kan tillstöta sent även för oss. I de tillfällen där vi ställer in av sådana skäl har alla deltagare möjlighet att få avgiften returnerad.

Mareld/natt (kajak)

För närvarande finns inga upplagda aktiviteter i denna kategori. Föreslå gärna ett datum som passar dig på info@escapeoutdoors.se så är chansen god att vi väljer just den dagen när vi lägger ut tillfällen.

Mareldspaddling på Escape Outdoors

Mareld är något vi själva aldrig tröttnar på att uppleva. Det grönaktiga, klara glittret i vattnet är vackert att titta på varifrån som helst, och rent sagolikt att uppleva i en kajak. Du sitter mitt i skådespelet och kan framkalla de mest spektakulära ljuseffekter med paddeln, lite vattenstänk, eller med handen. Ibland kan till och med kajakens bogvåg lysa upp som en stor pil i havets eget stjärnljus.

Mareldspaddling på Escape Outdoors

Har vi oturen att inte se någon mareld (mycket ovanligt) så njuter vi av natten och stillheten som är så vacker i sig från våra kajaker. Guiden finns hela tiden tillgänglig för att kunna berätta om vårat område, marelden och hjälpa till om det skulle behövas.

Mareldspaddling på Escape Outdoors

Ofta passar vi på att göra upp en liten lägereld under pausen. Det skapar bra stämning och ger även möjlighet till att tex grilla.

Lägereldsmys på kajaktur

Det är under sensommar, höst och vinter som vi anordnar dessa Mareldsturer. Det behöver naturligtvis vara mörkt för att vi skall kunna se marelden. Turen är upplagd som en Tur med guide och alla som paddlat havskajak minst en gång tidigare är välkomna att följa med.

Under höst, vinter och vår ingår alltid hyra av torrdräkt, neoprenskor och paddelhandskar i avgiften för bästa komfort och säkerhet. Klä dig i ett syntet eller ullunderställ under torrdräkten för bästa komfort. Se filmsnutten nedan om våra torrdräkter.

Klä dig som för rask promenad under rådande väder. Ta med en värmande tröja eller jacka och fika(varm dryck och energi) till pausen. Förpacka det som du vill ha med dig någorlunda vattentätt, tex i en plastpåse. Ta gärna med pannlampa om du har.

Välkommen!

Har du frågor eller önskemål?

Skicka ett meddelande till info@escapeoutdoors.se

Vem leder turen?

Våra guider är duktiga lokala paddlare som känner till vår del av skärgåden mycket väl. Alla våra ledare har dessutom relevant utbildning inom ledarskap och första hjälpen.

Vill du lära dig mer om paddelteknik så ger vår guide dig gärna sina bästa tips.

Språk

Vi guidar på svenska eller engelska beroende på vilka deltagare som är med.

Bilingual courses

Vi har tillgång till tysktalande guider för gruppbokningar.

Var hålls aktiviteten?

Vi utgår från vårt center på Önnereds brygga utanför Göteborg.

Information om hur du bäst hittar till oss:

Bilingual courses