Logga in:

Mareld är notoriskt svårt att fånga på bild. Inget slår det i alla fall live.

Mareld är ljus från dinoflagellater som lyser upp när det påverkas av en plötslig rörelse, till exempel en vattendroppe, en fisk som simmar, eller, till vår glädje, en paddel eller hand som rör sig i vattnet.

Mareldstur

Paddla i mörker - är inte det läskigt? Nej då inte alls. Efter en kort stund i mörkret skärps synen och dina övriga sinnen. Är det inte kallt då? Precis som all annan uteaktivitet så handlar det om rätt utrustning.

Torrdräktshyra ingår under de tider på året då vattentemperaturen kräver detta och går annars alltid att hyra till på våra turer. Klä dig någorlunda varmt innanför denna så kommer du att trivas på turen oavsett temperatur. Under hösten innan teperaturen i havet blir kallt på riktigt använder vi ibland våtdräkt istället.

Turen är 3 timmar och priset är 995.- per person.

Mareldspaddling kräver mörker

För att kunna se mareld behöver det vara nästan helt mörkt. Det gör att vi inte genomför dessa turer under sommaren då det helt enkelt är för ljust även på natten.

Höstens mareldsturer börjar publiceras runt vecka 38 och då med starttider kl 19, ungefär vid solens nedgång. Sedan tidiglägger vi turstarten genom att förlja solens nedgång tills vi kommer till kl 17.

Nytt system för bokning av mareldsturer!

Då mareldsturer kräver en lite speciell kombination av lugnt väder, lite ström och helst lite moln så håller vi på att utveckla ett nytt sätt att hitta en dag som passar och boka sig på den. Du köper en "Standby-biljett" till mareldstur.

Notera att datumen på biljetten/bokningen inte spelar någon roll! Det är bara ett "framtida datum" som du sedan själv kan ändra till en turdatum som passar dig.

Efter det kommer du att få ett mail varje gång vi publicerar en ny mareldstur. Det kommer ibland att ske några dagar innan och ibland dagen innan, beroende på väderförhållanden och tillgång på guider. Vi gör detta för få färre avbokningar från vår sida.

Om dagen och tiden passar dig loggar du in och flyttar din biljett/bokning till den aktuella dagen. Ibland kan det ta lång tid mellan våra turer men vi håller konstant koll på vädret för att hitta dagar med bra förutsättningar. Vi vill ju att din upplevelse skall bli så bra som möjligt.

Mareld/natt (kajak)

Aktuella tillfällenBeskrivningPris
Må 5 dec kl 00–03Standby-biljett för Mareldstur i kajak med guide - torrdräkt ingår995.-Fullbokad / Info
Ti 6 dec kl 00–03Standby-biljett för Mareldstur i kajak med guide - torrdräkt ingår995.-Läs mer / Boka

Är ni flera som vill deltaga i denna aktivitet men inte kan någon av ovanstående datum? Hör av er via mail så försöker vi lösa det!

Fler datum publiceras efterhand.

Mareldspaddling på Escape Outdoors

Mareld är något vi själva aldrig tröttnar på att uppleva. Det grönaktiga, klara glittret i vattnet är vackert att titta på varifrån som helst, och rent sagolikt att uppleva i en kajak. Du sitter mitt i skådespelet och kan framkalla de mest spektakulära ljuseffekter med paddeln, lite vattenstänk, eller med handen. Ibland kan till och med kajakens bogvåg lysa upp som en stor pil i havets eget stjärnljus.

Mareldspaddling på Escape Outdoors

Har vi oturen att inte se någon mareld (mycket ovanligt) så njuter vi av natten och stillheten som är så vacker i sig från våra kajaker. Guiden finns hela tiden tillgänglig för att kunna berätta om vårat område, marelden och hjälpa till om det skulle behövas.

Mareldspaddling på Escape Outdoors

Ofta passar vi på att göra upp en liten lägereld under pausen. Det skapar bra stämning och ger även möjlighet till att tex grilla.

Lägereldsmys på kajaktur

Det är under sensommar, höst och vinter som vi anordnar dessa Mareldsturer. Det behöver naturligtvis vara mörkt för att vi skall kunna se marelden. Turen är upplagd som en Tur med guide och alla som paddlat havskajak minst en gång tidigare är välkomna att följa med.

Under höst, vinter och vår ingår alltid hyra av torrdräkt, neoprenskor och paddelhandskar i avgiften för bästa komfort och säkerhet. Klä dig i ett syntet eller ullunderställ under torrdräkten för bästa komfort. Se filmsnutten nedan om våra torrdräkter.

Klä dig som för rask promenad under rådande väder. Ta med en värmande tröja eller jacka och fika(varm dryck och energi) till pausen. Förpacka det som du vill ha med dig någorlunda vattentätt, tex i en plastpåse. Ta gärna med pannlampa om du har.

Välkommen!

Har du frågor eller önskemål?

Skicka ett meddelande till info@escapeoutdoors.se

Vem leder turen?

Våra guider är duktiga lokala paddlare som känner till vår del av skärgåden mycket väl. Alla våra ledare har dessutom relevant utbildning inom ledarskap och första hjälpen.

Vill du lära dig mer om paddelteknik så ger vår guide dig gärna sina bästa tips.

Språk

Vi guidar på svenska eller engelska beroende på vilka deltagare som är med.

Bilingual courses

Vi har tillgång till tysktalande guider för gruppbokningar.

Var hålls aktiviteten?

Vi utgår från vårt center på Önnereds brygga utanför Göteborg.

Information om hur du bäst hittar till oss:

Bilingual courses